mardi 23 février 2010

Που να φαω , τι και ποσο θα το πληρωσω στο Παρισι

Σίγουρα η υπόθεση "φαγητό" στην Γαλλία , αποτελεί
κυρια αιτία τουρισμού στο Παρίσι , πρωτευουσα της γαστρονομίας , μια Ελληνικη λεξη , που αποκτά την πραγματικη της διασταση και ουσία , μέσα απο τις λεπτομέρειες και οχι πάντα απο το κόστος απο απαιτειται για να μυηθει κανεις στα μυστικα της ...
Θα αδικούσα σίγουρα πολλούς , αν έμπαινα σε μια λάθος διαδικασία αποτίμησης, του τι μπορειτε να φάτε στο Παρίσι, για να το ευχαριστηθείτε , μια που η γαστρονομία , ειναι η ικανότητα ενος ανθρώπου, να πειραματίζεται με τα αισθητήρια όργανα της γεύσης του , προκείμενου να ξεπερνάει τα όποια τυχόν εμπόδια , άλλων αισθησεων , όπως η οσμη , προκειμενου να αφησει την γεύση να καταγραψει την δικη της εμπειρία ...
Ενα διάσημο τυρί πχ το "Μανστερ" , περιγράφεται σαν οσμη, παρομιαζουσα με εκεινη μιας νεαρής γυναίκας, η οποια χαϊδεύεται σεξουαλικα ! Αυτοί που "κατορθώνουν" να αφησουν την γεύση να μιλήσει , το έκαναν διάσημο και το απολαμβανουν , ενω άλλοι , σταματουν στην οσμη και το απορριπτουν ...
Γιαυτό θα παραμείνω σε κάποιες γενικές οδηγίες , όπως πχ το γεγονός πως ολα τα μπιστρο που βρισκονται κοντα σε μνημεία η σε κεντρικα σημεια , κατά κανονα χρεωνουν το ιδιο φαγητο , ακριβότερα απο εκεινα που βρισκονται ενα δυο στενα πιο μεσα ...
Είναι λογικό και αναμενόμενο , γιαυτό μην βιαστειτε να μπειτε στο πρωτο που θα βρεθει στον δρομο σας ...
Επίσης , Γαλλική κουζινα , σημαινει βασικά διαφορετικά πράγματα, απο αυτά, που ίσως φανταζόμαστε ...
Είναι η αγάπη , το ενδιαφέρον , η σημασία στην λεπτομέρεια , η συνεχής αναζήτηση βελτίωσης των παραδοσιακών συνταγών και ο εμπλουτισμός τους , χωρίς να χαθεί η συνάφεια και η συνέχεια , η πίστη οτι η διατροφή ειναι μια ιεροτελεστία πολιτιστική , με στοχο την υγεια , την απολαυση αλλα κυριως την συντροφικότητα , μια διαδικασία κοινωνικη , ένας παραδοσιακος τροπος ζωης που μεταδίδεται απο γεννια σε γεννια .
Μην φανταστείτε ότι αν σας κάνει κέφι να φάτε πχ ένα μουσακά, δεν θα τον βρείτε στο Παρίσι. Εκατοντάδες Ελληνικα εστιατορια , θα σας προσφερουν τον μουσακα που ξερετε ,
οι Λιβανεζοι , θα σας σερβίρουν ένα γευστικότατο πιάτο, με κιμά , μελιντζανες και μπόλικα μπαχαρικά , ενω οι Γάλλοι , αν ζητήσετε η δείτε στον κατάλογο "Χασις Παρμαντιερ ", θα σας σερβίρουν ένα μουσακά με μπεσαμελ και κιμά, αλλά χωρίς μελιντζανες , δείχνοντας σας πως,
ένα κλασικο πιατο της μέσης γαλλικης οικογενειας ,προσαρμόζεται στα μεσογειακα εδαφη της Τουρκιας , η του Λιβανου και στην συνεχεια στην Ελλαδα , με την μελιτζάνα , την πατάτα τα κολοκυθια η την μπεσαμελ , αναλογα με την διαθεση των λαχανικων , την συντήρηση του γαλακτος και την επαρκεια δημητριακων η κρεατος ...
Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε ψωμιά , τυριά και γλυκά οσο πιο πολλά μπορειτε !
Κρύβουν το καθε ένας τους , την σημασία στην λεπτομέρεια , το σήμα κατατεθεν μιας γευσιγνωσίας χωρίς όρια, για την καλύτερη κουζίνα του πλανήτη...
Υπολογίστε , μεσο κοστος /ατομο στα εστιατόρια τα 12 ευρω , χωρίς κρασι και φυσικά χωρίς να επιλέξετε τα πιο διάσημα ...

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire